Het plan Spekman.

Het plan SpekmanSpekman_014

PvdA voorzitter Hans Spekman kondigde vorig jaar een confrontatiekoers aan. Wat hem betrof ging ” het weer knallen in de Tweede Kamer tussen ons en andere partijen. Dat is goed voor het land”. (de Volkskrant 5-9-2015)  Het heeft nu even flink geknetterd tussen hem en Wilders. Spekman noemde Wilders een gevaar voor de democratie en Wilders demoniseerde terug. Er was weinig bijval vanuit andere partijen en ook de eigen partijgenoten reageerden wat zuinigjes. Kom op, steun Spekman.

Maar wacht even… De confrontatiekoers die Spekman vorig jaar aankondigde was vooral bedoeld om de partij weer smoel te geven binnen de coalitie met de VVD. “ Wij moeten weer diametraal tegenover de VVD durven te gaan staan”, zei Spekman. De spanningen met de VVD moesten niet meer in de achterkamertjes uitgevochten worden, maar naar buiten gebracht.

Als Spekman dat inmiddels heeft gedaan dan is dat u en mij ontgaan. In principe zou het hem niet veel moeite hoeven kosten om het immigratie en asielbeleid tot speerpunt van zijn confrontatiekoers te maken. Sinds 2010 is de afstand met de VVD op dit terrein aanzienlijk groter geworden. De PvdA  volgt al sinds het eind van de vorige eeuw een middenkoers. De afstand met de VVD was lange tijd niet al te groot. Beide partijen zijn in de afgelopen jaren restrictiever geworden. In 2010 schoof de VVD echter sterk op naar rechts onder druk van het electorale succes van de PVV. De PvdA hield niet langer gelijke tred en dus is er een kloof die soms lastig te overbruggen valt.  Zijlstra en Azmani houden de VVD nog steeds scherp op de rechtervleugel en dat schept gelegenheid voor de confrontatiekoers van Spekman. Hans had bijvoorbeeld de uitglijder van Halbe over borstvergrotingen en ooglidcorrecties voor asielzoekers dankbaar aan kunnen grijpen om hem eens flink de oren te wassen.  “Gevaarlijk! Ik geloof nog steeds niet dat Zijlstra oproept tot haat, maar de geest is uit de fles en het is een domme, onverstandige uitspraak”. Spekman liet het aan de kamerfractie van de PvdA over om koeltjes te reageren op het versoberingsplan van de VVD.  De PvdA bewindslieden kijken ook wel uit. Samson slaat liever de handen ineen met de VVD terwille van het landsbelang. Als een staatsman lanceerde hij in nadrukkelijk overleg met Rutte zijn plan om de vluchtelingencrisis op te lossen. Spekman verscheen niet op het toneel om zijn eigen rol te spelen. Hij had natuurlijk Jesse Klaver bij moeten vallen die weigerde om een limiet aan het aantal vluchtelingen te stellen. Dat deed hij niet. Kom op, steun Jesse Klaver!

Ondanks het plan Spekman zijn de spanningen met de VVD  nog steeds net zo moeilijk observeerbaar als zwaartekrachtgolven.  Er is nog teveel tijd te gaan tot de verkiezingen. Spekman heeft te vroeg gepiept.